Napkárosodott bőrtünetek

Napfény: magas energiájú és rövid hullámhosszú UV-sugarak.

Az UV sugarak 3 különböző típusúak lehetnek: UVA, UVB és UVC. Az UVC sugarakat teljesen elnyeli a Föld légköre, ezért a bőrt nem érinti. Az UVB sugárzás szerepet játszik a bőr korai öregedésében, károsítja a bőrt. Az UVA sugarak biztosítják a szükséges D-vitamint a szervezetnek, de ezek a sugarak is okoznak napégést és a DNS károsodását.

Napfény hatására a bőrben nagy mennyiségű szabad gyökök keletkeznek, melyek oxidatív stresszt okoznak. Oxidatív stresszről beszélünk akkor, ha az oxidatív és anti-oxidatív folyamatok egyensúlya felborul és ezáltal a sejtek károsodnak. Így könnyebben kialakul az idő előtti öregedés, a ráncok, a krónikus betegségek és más elváltozások is. Az UVA és UVB sugarak okozhatnak napégést, idő előtti öregedést, szem károsodást, legyengült immunrendszert, napallergiát és akár bőrrákot is.

Az idő előtti öregedés jelentkezhet szeplők, májfoltok formájában, ezeket öregségi foltoknak is nevezhetjük.  Megjelennek még a finom kis ráncok, a bőr petyhüdtebbé és érdesebbé, szárazabbá válhat.

Napkárosodott bőrök kezeléséhez alkalmazható hatóanyagok:

Glikolsav 1%: keratolitikus és gyulladás csökkentő hatású AHA sav, fokozza a kollagén képződést. Az így létrejövő új kollagénnek magasabb a vízmegkötő képessége, eredményeképpen a bőr hidratáltabb lesz. Öregségi foltok és napkárosodott bőr kezelésére alkalamas.

ABCE vitmain: ABCE vitamin: A, B1, B2, B3, B6, C, E vitaminokat tartalmaz, szabályozza a szaruképzést, gátolja a bőr megvastagodását és kiszáradását. Javít a fénykárosodott, dohányos bőrök állapotán és lassítja az öregedési folyamatokat.

Gluthation: Megakadályozza a melanin szinézist, ezért pigmentfolt halványító hatású. Erős antioxidáns késlelteti az öregedést és pigmentfolt halványító.

A napkárosodott bőr kezelésére alkalmasak mindazok a hatóanyagok melyeknek bőrfiatalító, hidratáló és pigmentfolt halványító hatása van.