Vérkeringési rendellenességek

Keringési zavarokról abban az esetben beszélünk ha a keringés sebessége, a vér mennyisége illetve összetétele megváltozik. Ilyenkor megváltozik a sejtek oxigén és tápanyag ellátása, ennek megfelelően alakulnak ki az élettani változások. Lehetnek a keringési zavarok teljes testre kiterjedtek vagy helyileg például arcon megjelenők.

Kialakulásának okai:

 • külső tényezők: hőmérséklet változás, hűvös, szeles idő, mechanikai hatások, vegyi hatások,
 • belső tényezők: egészségtelen táplálkozás, a vegetatív idegrendszer zavara, belső elválasztású mirigyek rendellensségei,
 • öröklött tényezők: veleszületett érfal gyengeség.

Típusai:

 • aktív vérbőség (Hiperaemia activa) ,
 • passzív vérbőség (Hiperaemia passiva),
 • helyi vérzékenység.

 Aktív vérbőség:

Az artériás hajszálerek kitágulnak, bennük pang az oxigéndús vér, ennek köszönhetően a környező sejtek anyagcseréje fokozódik. A bőr élénk piros színű lesz és magasabb lesz a hőmérséklete az átlagosnál. Abban az esetben ha ez az állapot nem szűnik meg akár szövetburjánzás is kialakulhat.
Kialakulásának okai lehetnek: mechanikai hatások, fényhatások, hőingadozás, vegyi anyagok, fűszeres ételek, ösztrogén hiány, fertőzések, idegizgalmak, gyomor és bél betegségek.

Az aktív vérbőség fajtái:
 1. Erythema (bőrpír): A leggyakrabban előforduló keringési zavar, ami az arteriolák és a kapillárisok tágulásán alapul. A vérerek átmenetileg kitágulnak, áteresztő képességük megnő. A bőr melegebb tapintású és élénkvörös színű lesz. Nyugtató hatóanyagokkal kezeljük. Reverzibilis értágulat okozza.
 2. Szakaszosan jelentkező bőrpír és gyulladásra hajlamos bőr: Rohamokban jelentkező bőrpír jellemzi. A rosaceás bőrök előfutára ez a bőrtípus. Leginkább belső okok miatt alakulnak ki. A gyulladásra hajlamos bőrtípus az alipikus, a szeboreas, a dehidratált bőrök kísérője.
 3. Rosacea:
  Rosacea erythematosa: Először az orron később az orcákon megjelenő izolált vörös foltok. Hidegre, melegre erősödnek és lassan halványodnak. Idővel a foltok összefolynak. Új erek is képződhetnek.
  Rosacea teleangiectatica: Az összefolyt erythemás foltokban hajszálér tágulatok jelennek meg. A friss értágulatok még összehúzhatóak, de idővel sajnos állandósulnak.
  Rosacea papulopustulosa: Az állandósult bőrpír és tágult hajszálerek mellett, itt már a faggyúmirigyek körül gyulladás keletkezik, ami átmegy pustulába. A pustula abban különbözik az aknéktól, hogy komedóképződés nélkül keletkezik.
  Rosacea hypertophica: Szinte az arcon mindenhol megvastagszik a bőr, a pórusok kitágulnak. Gyulladt csomók és szövetburjánzások jönnek létre.
  Rhynophyma: A rosaceás tünetek az orra koncentrálódnak, az orr kötőszövetének túlburjánzását jelenti, csomók és lebenyek képződnek.

 Passzív vérbőség:

Akkor beszélhetünk passzív vérbőségről amikor a tágult venulákban és kapillárisokban pang a széndioxidban és bomlástermékekben gazdag vér. Ennek következtében az erek mentén lévő szövetek anyagcseréje lelassul, amitől a bőr kékeslila színű, hideg tapintású és szederjes lesz. Okozhatja hideg általi vénabénulás, átmeneti hormonzavar és érbeidegzési zavar.

Fajtái:
 • Acrocianózis – testvégek szederjessége,
 • Cutis marmorata – márványozott bőr,
 • szederjességre hajlamos bőr,
 • Rosacea,
 • Penio – fagydaganat,
 • Congelatio – fagyás,
 • Varix – visszértágulat.

Hatóanyagaink segítségével segíteni tudunk a kozmetikusok által kezelhető keringési problémák javításában és megelőzésében.

Ezekre a problémákra kiválóan használható hatóanyagok:

Rutin&Melilot: Erősíti a hajszálerek és a sejtek falát, javítja a vérkeringést, csökkenti az ödémát.

Mesocapil: Legfőbb hatóanyaga a rutin. Növeli az érfalak rugalmasságát, erősíti a kapillárisok falát, látványos eredményeket lehet elérni rosacea és bőrpír esetén.

C-vitamin: Antioxidáns hatású és erősíti a vérerek falát. A Rutin&Melilottal párosítva fantasztikus hatása van a keringési zavarokra.